Att växa upp som fäktare

 

Vår barn & ungdomsträning

Det är många barns dröm att lära sig fäktas som en riddare, och fäktningen har varit en del av barns uppväxt i alla tider. Det har varit ett sätt att fostra, att aktivera och förmedla värderingar i alla tider. I GHFS är det fortfarande så.

Vi lär barnen faktiska tekniker från medeltiden, samtidigt som träningen i klubben bygger på modern pedagogik riktad mot barn. De som tagit fram och leder arbetet med vår barn- och ungdomsverksamhet är utbildade lärare, förskole- och fritidspedagoger, och programmet har tagits fram i samarbete med medlemmar som är idrottslärare och rektorer. Vi har också fortlöpande utbildningar i samarbete med Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna.

Träningen

I GHFS tränar barnen efter sina egna förutsättningar och i god gemenskap. Vi använder lusten till historien för att ge eleverna ridderliga ideal om ledarskap, kamratskap och att värna sin omgivning.

Utrustning

Utrustningen vi använder i barngruppen är anpassad efter barnen. Till en början finns all utrustning att låna, och det enda barnet behöver ta med är vanliga träningskläder och skor för inomhusbruk.

Teaching the young to fence. Målning av Julian Maszyński (1847-1901)

Träning

Träningen i GHFS

Vår barn- och ungdomsträning fokuserar på lek och lust. Det är en allsidig träning som ger motion, bättre koordination, balans och styrka. Vi använder oss av begrepp från medeltidstyska och gör historiska referenser som barnen får lära sig successivt.  Vi tillhandahåller träningssvärd och fäkthjälmar som täcker ansiktet.

Träningen är uppdelad på följande ålderskategorier:

Årskurs 1-3: gruppen är ännu ej aktiv

Årskurs 4-6

Årskurs 7-9

Anmäl ditt barn för en plats i gruppen

Vill man komma och testa ett par gånger så är man välkommen om inte grupperna är fulla. Ta med vanliga träningskläder, gymnastikskor och en flaska för vatten. För att anmäla sig till barn- och ungdomskursen behöver man först skicka ett mail till barnungdom@ghfs.se. Ange grupp (åk 4-6 eller 7-9) och barnets namn i ämnesfältet. Barnets personnummer, adress och e-post och telefonnummer till förälder behöver vi också.

Det kan hända att vi ibland tar bilder under våra träningar för marknadsföring. Önskar ni att ert barn inte är med på dessa så meddela detta via mail till oss.

Tider & kontakter

För träningstider se vårt schema.

Kursledare Jenny-Ann Petersson 0706 77 32 36


barngruppen2

Barngruppen anfaller

Instruktörer

Möt instruktörerna

Jennyann Pettersson, kursledare

Jennyann, född 1987, arbetar till vardags som lärare för årskurs 3-6. Hon har tidigare även arbetat som fritidspedagog för barn mellan 6 och 10 år.

Jennyann är en av grundarna och initiativtagarna till GHFS ungdomsverksamhet. Själv började hon träna långsvärd 2009 och hon var tävlingsaktiv mellan 2010 och 2012. Därefter har hon inriktat sig på att vara domare och att arbeta i tävlingsorganisationer.

Tävlingsmeriter:

2010: 3e plats Swordfish Women’s longsword

Märta-Sofie Geijer, tränare

Märta-Sofie är född 1994 och har tränat långsvärd sedan 2011. Hon blev medlem i GHFS 2013 och hjälpte då till att starta upp GHFS ungdomsverksamhet. Tidigare har hon varit barn- och ungdomstränare i Capoeira.

Tävlingsmeriter:

2012: 1a plats på Kungskrabbas damturnering 1a plats  Swordfish Women’s longsword

2013: 3e plats Swordfish Women’s longsword

Vincent Wendén

Vincent, född 1984, visste tidigt att han ville lära sig svärdets väg och har i perioder tränat sporter som kendo, iaido, sportfäktning, m.fl. Dock pga. att han upplevde reglerna som onaturliga och träningssvärden som långt ifrån riktiga svärd fortsatte han att söka ända tills han 2014 hittade HEMA och känner nu äntligen att han hittat hem.

Vincent arbetar till vardags som investerare- och ekonomikonsult.